Isnin, 7 Mac 2016

Tepung Pelita

Gambar google

Bhn2 bahagian bawah :

Tepung beras / tepung jagung - 1 cawan
7 cawan air
Daun pandan - 5 helai
Gula secukup rasa

-  daun pandan dimesin bersama air
-  masukkan semua ke dlm periuk dan masak hingga likat
-  ketepikan

Bhn2 bahagian atas :

Tepung beras / tepung jagung - 1 cawan
7 cawan santan
Garam 
Sedikit gula

- masak semua atas api hingga likat dan pekat

Cara buat kuih:
- masukkan bhgn bawah kuih ke dlm bekas kecil @ daun pisang
- biarkan beku..
- bila bhgn bwh dah beku, masukkan bhgn santan di atasnya..
- biarkan beku dan sedia dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA!!

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Ayraa Cikopai Pai Template by Ipietoon Cute Blog Design