Ahad, 13 Mac 2016

Mee Jawa



Bahan-bahan:

300gm mee kuning
150gm udang
3 biji telur rebus
Daun sup
1 inci halia
1/2 sudu kecil halba
1 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
2 sudu sos tomato
1 sudu tepung jagung
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk cili
1/2 sudu kecil garam
Minyak
Air untuk mencelup mee

Cara menyediakannya:

1. Gaul udang bersama serbuk cili dan sedikit garam hingga sebati. Kemudian, perap seketika.

2. Kemudian, rebus udang tersebut dan biarkan sebentar.

3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah yang telah dicincang hingga naik bau.

4. Seterusnya masukkan jintan Mani's dan jintan putih yang dicairkan dengan sedikit air. Kacau sebentar dan masukkan halia yang dipotong nipis.

5. Setelah itu masukkan sos tomato.

6. Apabila telah pecah minyak, masukkan udang bersama air rebusan tadi, kacau dan biarkan mendidih.

7. Selepas itu masukkan halba, diikuti dengan tepung jagung yang dicairkan dengan sedikit air. Akhir sekali masukkan daun sup. Kacau sebentar dan biarkan seketika.

8. Panaskan air dan celur mee kuning tadi. Toskan airnya.

9. Mee jawa sedia untuk dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA!!

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Ayraa Cikopai Pai Template by Ipietoon Cute Blog Design