Bahan-bahan
Bahan A:
3 ulas bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci belacan
Bahan B:
2 sudu besar cili kisar (kalau mahu lebih pedas boleh bubuh lebih)
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar Saus Manis ABC
2 sudu besar kicap manis cap Kipas Udang
2 sudu teh Maggi Cukup Rasa
Garam & gula secukup rasa
1 bungkus bebola ikan
2 keping kek ikan
2 genggam besar taugeh
1 ikat daun kucai
Bawang goreng untuk hiasan
Sedikit minyak utk menggoreng
Sedikit air
1 kg laksa basah (panjang)
Cara-cara
Kisar Bahan A hingga lumat.
Panaskan minyak dlm kuali & masukkan kek & bebola ikan. Goreng sekejap. Selepas itu, angkat dan tos kan.
Baki minyak menggoreng kek & bebola ikan tadi boleh lah digunakan utk menumis bahan A yg telah dikisar. (Dengan cara ini bau & rasa masakan akan jadi lebih sedap) Tumis sehingga naik bau.
Tambahkan cili kisar, sos cili, sos tomato, saus manis, kicap manis & Maggi cukup rasa dan sedikit air. Masukkan juga garam & gula secukup rasa, serta kek & bebola ikan. Biarkan mendidih.
Setelah itu, bolehlah dimasukkan mi laksa & digaul sebati. Akhir sekali, masukkan taugeh & daun kucai.
Taburkan bawang goreng & siap untuk dihidang.
SELAMAT MENCUBA!!
0 ulasan:
Catat Ulasan