Selasa, 8 Mac 2016

Lompat Tikam

Adunan Hijau
1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
3 1/2 cawan air ~ ita guna santan cair aje
6 helai daun pandan


Adunan Hijau
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 3 1/2 cawan air / santan
  • 6 helai daun pandan
  • Secubit garam
Daun pandan di potong kecil. Masukkan dalam pengisar dan kisar bersama 3 1/2 cawan air. Kemudian di tapis
Satukan tepung beras dan tepung jagung bersama air pandan dan gaul rata. Ita tambah secubit garam
Kemudian di tapis
Masukkan dalam periuk dan masak hingga berwap.
Masukkan dalam loyang dan kukus selama 10 minit
Angkat dan biarkan sejuk
Kalau tak nak kukus masak sampai pekat dengan api perlahan. Jangan lupa untuk senantiasa kacau supaya adunan tidak berbintil-bintil. Ita malas nak kacau lama tu yg ita kukus terus.
Adunan Putih / Kepala santan
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 1 cawan air
  • Secubit garam
  • 2 sudu besar tepung beras
  • 1 helai daun pandan ~ di simpul

Satukan semua bahan di atas dan masak atas dapur dengan api perlahan sambil di kacau
Bila mendidih, tutup api dan biarkan sejuk. Adunan ni tak pekat ya. kalau nak pekat lebihkan tepung beras.

Sirap Gula Melaka
  • 1/2 cawan gula merah
  • 1 buku gula Melaka
  • 1 cawan air
  • Sehelai daun pandan ~ di simpul
Satukan semua bahan dalam periuk dan masak hingga pekat
Angkat setelah masak dan tapis

Pulut Merah
  • 1 cawan pulut
  • Sedikit pewarna merah
  • 1 cawan air atau santan cair
  • Secubit garam
  • Sehelai daun pandan ~ di simpul
Rendam dahulu beras pulut bersama pewarna merah dan air hingga kembang
Kemudian cuci dan dan bilas bersih
Satukan dengan santan cair, daun pandan dan secubit garam. 
Masukkan dalam periuk nasi dan tanak hingga masak. Boleh juga di kukus
SELAMAT MENCUBA!!

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Ayraa Cikopai Pai Template by Ipietoon Cute Blog Design