Gambar google
BAHAN – BAHAN
- 1 bungkus mee kuning
- 3 ulas bawang putih – dimayang
- 3 sudu minyak masak
- 2 sudu sos tiram
- 2 sudu besar kicap pekat
- 2 sudu besar kicap cair
- 4 helai daun sawi – potong 1 inci
- ½ cawan daging / ayam rebus (rebus dengan seketul kuib ayam)
- 3 cawan air rebusan daging / ayam
- ½ labu bawang besar
- Garam
- Gula
- Lada sulah
- Ajinomoto
- Daun bawang dan bawang goreng (hiasan)
CARA – CARA
- Panaskan minyak. Tumis bawang outih sehingga naik bau. Masukkan bawang besar. Kacau sehingga layu.
- Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap cair dan air rebusan daging / ayam.
- Masukkan mee. Biarkan seketika supaya lembut sedikit.
- Masukkan garam, gula dan ajinomoto. Kacau seketika.
- Masukkan sawi, daging / ayam rebus (yang telah dipotong nipis). Masak sehingga mee lembut dan sayur layu.
- Angkat dan hidang. Hias dengan daun bawang dan bawang goreng. Tambah serbuk lada sulah jika suka.
SELAMAT MENCUBA!!
0 ulasan:
Catat Ulasan