Ahad, 13 Mac 2016

Bihun Ladna



BAHAN-BAHAN:

500gm mihun | direndam
100gm udang
100gm isi ayam | dipotong
50gm sawi
50gm lobak merah
1 sudu kecil lada hitam
3 biji bawang merah | dicincang
2 ulas bawang putih | dicincang
30gm daun bawang dan daun sup | dicincang
2 biji cili padi
1 sudu teh stok pati ayam
1/2 sudu teh kicap
1 sudu makan tepung jagung | untuk memekatkan kuah
2 sudu makan sos tiram
20gm bawang goreng
Air secukupnya
Minyak masak secukupnya

CARA MEMBUATNYA:

1. Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali dan masukkan bihun bersama kicap. Gaulkan hingga rata dan masukkan ke dalam pinggan. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
3. Kemudian masukkan ayam bersama udang. Biarkan seketika.
4. Masukkan air, sos tiram dan juga lada hitam. Kacau rata dan biarkan mendidih.
5. Apabila mendidih, masukkan sawi dan juga lobak merah. Biarkan lembut seketika.
6. Perasakan dengan garam dan stok ayam serta sedikit tepung jagung untuk memekatkan kuahnya. Kacau rata.
7. Apabila mendidih dan kuahnya menjadi pekat, tuangkan ke dalam pinggan berisi bihun tadi.
8. Taburkan daun bawang, daun sup serta bawang goreng di atasnya sebelum dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA!!

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Ayraa Cikopai Pai Template by Ipietoon Cute Blog Design