BAHAN-BAHAN
1kg mi kuning
700gm isi udang
Minyak untuk menumis secukupnya
1 ikat kangkung | dipotong dan celur
Garam secukup rasa
BAHAN KISAR
8 biji bawang merah
8 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering
200gm udang kering
BAHAN STOK ( direbus sehingga menggelegak dan tapis)
300gm kulit udang
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2ltr air
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau dan garing.
2. Tuangkan stok udang dan masak hingga mendidih. Kacau mesra.
3. Kemudian, masukkan isi udang dan masak lagi sehingga udang masak. Perasakan secukup rasa.
4. Sediakan mi kuning di dalam mangkuk, tuangkan kuah Mi Udang ke atasnya dan hiaskan dengan daun kangkung yang telah dicelur.
5. Hidangkan sementara panas.
SELAMAT MENCUBA!!
0 ulasan:
Catat Ulasan