Selasa, 8 Mac 2016

MEE KUNGFU

Gambar google
BAHAN A


  • 500 gm mee kuning

  • 5 biji telur (dipukul)


BAHAN B 
  • 100 gm udang basah (buangkan kulit)

  • 1 biji panjang fishcake (potong nipis)
  • 150 gm ayam (dihiris)

  • 3 ulas bawang putih (dicincang)

  • 100 gm brokoli (dipotong)

  • 100 gm bunga kobis (dipotong)

  • 100gm karot (potong kecil dan panjang)

  • 5 tangkai baby corn

  • 2 sudu besar minyak masak

  • 2 s/b tepung jagung + 1 cawan air, bancuhkan

  • 1 cawan air rebusan ayam

  • 2 s/b sos tiram

  • 1 s/b lada sulah

  • Garam

  • Minyak


CARA – CARA


  • Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit (satu portion untuk satu pinggan) hingga agak garing. Ketepikan.

  • Tumis sedikat bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.

  • Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan karot.

  • Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau supaya tepung tidak bergentel.

  • Campurkan brokoli dan bunga kubis. Tutup api dan kacau.

  • Tuang kuah keatas mee dan hidangkan. Sedap jika dimakan panas – panas.
SELAMAT MENCUBA!!

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Ayraa Cikopai Pai Template by Ipietoon Cute Blog Design